حضرت زهرا(س) و روز مادر

برخی از آیات قرآن درباره حضرت زهرا(س) نازل شده است؛ مانند سوره کوثر و آیات تطهیر(سوره احزاب، آیه 22)، مودّت(سوره شوری، آیه 23)، مباهله(سوره آل عمران، آیه 61)و آیات آغازین سوره انسان که به جریان انفاق به یتیم و مسکین و اسیر اشاره می کند.

با طلوع آفتاب اسلام ، به زن منزلتی دیگر بخشیده شد و او مانند مردان، صاحب حق دانسته شد. در اسلام تنها معیار برتری داشتن تقوای بیشتر است نه زن بودن یا مرد بودن. آن چنان که در در قرآن می خوانیم: «إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقاكُم ؛ در حقیقت ارجمندترین شما نزد خدا، پرهیزکارترین شماست.»(سوره حجرات ، آیه 13)

یکی از زنان نمونه تاریخ حضرت زهرا(س) است، وی دختر پیامبر اسلام(ص) است که درباره دختران می فرمود:« چه خوب فرزندانی هستند دختران! هر کس یک دختر داشته باشد، خداوند آن دختر را حجاب و مانعی از آتش جهنم برای او قرار می دهد.»(حسین نوری (محدّث نوری)، مستدرک الوسائل، ج 15، ص116) و هم چنین حضرت زهرا (س) همسر امیرالمومنین(ع) است که در روایتی در مورد زنان می فرماید:« المراة ریحانة و لیست بقهرمانة  ؛ زن همچون گل است ، نه قهرمان»(سید رضی، نهج البلاغه، نامه 31)

و هم چنین حضرت رسول اکرم(ص) فرمود:« همانا خداوند کارگزارانی(نمایندگانی) در زمین دارد و این زن از جمله آنان است.»(شیخ حر عاملی، وسائل الشیعه، ج20،ص 232)

از همین روست که دارای روحیه لطیفی است ، مسوولیت ها و کارهای سخت از او خواسته نشده است. از طرف دیگر گرد و غبار فساد در روح های لطیف و ظریف زود تاثیر می گذارد ، به همین جهت برای حفظ روحیه باید اعمال عبادی را زودتر از مردان به جا آورد و تکالیف شرعی را رعایت نماید.

روایت های فراوانی درباره مقام و منزلت مادری ذکر شده است که با هیچ پاداشی برابری نمی کند تا آن جا که رضایت و خشم خداوند رحمان در گرو رضایت و خشم والدین قرار داده شده است.

پیامبر اکرم(ص) فرمود:« الجنة تحت اقدام الامّهات؛ بهشت زیر پای مادران است.» (حسین نوری(محدّث نوری)، مستدرک الوسائل، ج20،ص 172)و حضرت زهرا(س) در مورد عظمت مادر می فرماید: « الزم رجلها فان الجنّة تحت اقدامها یعنی الوالدة؛ ملازم مادرت باش (در خدمت مادر خویش باش) که بهشت زیر پاهای اوست.»(سیوطی، مسند فاطمه، ص 116)

مهر و عطوفتی که در زن خداوند به ودیعه نهاده است موجب شده از عهده امر مهم مادری و همسری و تربیت فرزندان بهتر از مرد برآید، البته اگر خود زن در این امر کوتاهی نکند.

در روایتی آمده است:« زنی نیست که آب به همسرش بنوشاند ، مگر این که این کارش از عبادت یک سال که روزهایش را روزه باشد و شب هایش به عبادت بایستد بهتر باشد.»(شیخ حر عاملی، وسائل الشیعه، ج20،ص 172) البته این ویژگی و رعایت این نکات در زندگی دخت نیی اکرم(ص) حضرت زهرا(س) به وفور دیده می شود که الگویی والا برای تمام زنان مومن و مسلمان است.

وظیفه نخست زن، خانه داری و تربیت فرزندان است آن چنان که امیر مومنان علی (ع) در روایتی فرمود: « جهاد زن ، به خانه داری نیکوی اوست.»(  محمدبن یعقوب کلینی، الکافی، ج 5، ص 9)و همسر گرامیشان حضرت زهرا(س) نیز می فرمود:« ادنی ما تکون من ربّها آن تلزم قعر بیتها؛آن لحظه ای که زن در خانه خود می ماند به خدا نزدیکتر است.»(دینوری، الامامة و السیاسة، ص 114)

شانه خالی کردن از زیر بار مسوولیت تربیت فرزند و شوهرداری ، هر چند او را در فعالیت های اجتماعی موفق کند ، صدمه های جبران ناپذیری دارد.

امام خمینی(ره) معمار کبیر انقلاب اسلامی که فرزندی از سلاله و نسل زهرای مرضیه (س) است و روز ولادت وی نیز با روز ولادت آن بانوی آب و آیینه مصادف است در مورد زن می فرمود: از دامن زن ، مرد به معراج می رود و معتقد بود که « مادرها مبدأ خیرا هستند…. یک مادر ممکن است یک بچه را خوب تربیت کند و آن بچه یک امت را نجات دهد.»( رک: امام خمینی(ره) ، صحیفه نور ، ج 8، ص 161و 162)آن گونه که این تربیت صحیح در روند زندگی ما به عنوان امت اسلامی تاثیر گذار بود و باعث نجات جامعه از کفر و طاغوت زمان شد و با ایجاد حکومت اسلامی و ولایت فقیه زمینه حکومت حضرت مهدی(عج) یازدهمین فرزند از نسل حضرت زهرا(س)  را فراهم آوریم.

تهیه شده توسط واحد پژوهش به مناسبت ولادت حضرت زهرا(س) فروردین 1394


 

 


 

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
نظر دهید

آدرس پست الکترونیک شما در این سایت آشکار نخواهد شد.

URL شما نمایش داده خواهد شد.
بدعالی
This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots.