مدرسه علمیه فاطمیه پاکدشت
cb:post_author_photo_small][cb:post_author_photo_big][cb:post_body1][cb:post_body2]
cb:post_author_photo_small][cb:post_author_photo_big][cb:post_body1][cb:post_body2]
فوايد ازدواج:
« ازدواج و تأسيس كانون زندگي مشترك خانوادگي يكي از بهترين و مهمترين رسوم اجتماعي انسانها است كه از فطرت و آفرينش ويژه آنها مايه مي گيرد. سنتي است بسيار مقدّس و مفيد كه مورد قبول انسانها در طول تاريخ بوده است. ازدواج از ضروريات زندگي انسانها به شمار مي رود و ترك آن يك امر غيرمتعارف و خروج از سنت اجتماعي محسوب مي شود. ازدواج اگر با انديشه و بر طبق معيارهاي صحيح انجام بگيرد فوائد و منافع مهمي را در بر دارد كه به پاره اي از آنها اشاره مي شود.
1. كسب استقلال
دختر و پسر، قبل از ازدواج، جزء خانواده ي پدر و مادر و تابع آنها محسوب مي شوند، طبعاً خواهان استقلالند ليكن از اين حقّ مشروع محرومند. غالباً محصول كسب و كارشان صرف خانواده مي شود كه خود نيز از آن ارتزاق مي نمايند. در تصميم گيري ها استقلال ندارند و ناچارند از قوانين و ضوابطي كه به وسيله ي پدر و مادر بر خانواده حاكميت دارد، پيروي نمايند. ليكن به وسيله ي ازدواج، زندگي دختر و پسر دگرگون مي شود و شكل جديدي به خود مي گيرد، و استقلال مي يابد. در اين زندگي نوين، دختر و پسر، زن و شوهر مي شوند و يك واحد كوچك اجتماعي را تشكيل مي دهند. مسئوليت مي پذيرند و به استقلال مي رسند.
2. انس و آرامش
يكي از خصائص و نيازهاي طبيعي انسان انس و مودّت و الفت است. تنها زندگي كردن بسيار دشوار و دردناك است.
آرامش و آسودگي كه در اثر ازدواج حاصل مي شود آنقدر مهم است كه خداوند متعال آن را به عنوان يكي از آيات بزرگ خويش معرفي نموده و مي فرمايد:
«يكي از آيات الهي اين است كه براي شما از جنس خودتان جفتي را بيافريد تا با او انس بگيريد و آرامش بيابيد و در بين شما دوستي و مهرباني قرار داد، و در اين امر براي افرادي كه اهل تفكر باشند آيات و نشانه هايي وجود دارد.»
درست است كه در ازدواج منافع ديگري از جمله ارضاء غريزه جنسي وجود دارد ليكن بزرگترين و ارزنده ترين فائده، همان آرامش خاطر و آسودگي و دلگرمي است كه براي زن و مرد در اثر ازدواج حاصل مي شود. به همين جهت مي توان گفت كه بهترين نعمتي كه نصيب يك انسان مي شود همسر شايسته است.
حضرت رضا(عليه السلام) فرمود: «بنده خدا به فائده اي دست نمي يابد كه بهتر از همسر شايسته باشد. همسري كه وقتي او را مي بيند شادمانش گرداند و در غيابش از نفس خودش و مال او نگهداري كند.»
3. حفظ عفت و مصونيت از گناه
در اثر ازدواج غريزه ي جنسي كه يكي از نيرومندترين غرايز انساني است در مسير طولاني خود قرار مي گيرد و از انحراف و گناه مصونيت پيدا مي كند. غريزه ي جنسي اگر درست هدايت شود و در مسير واقعي و طبيعي خود قرار گيرد نه تنها زيان ندارد؛ بلكه فوائد فراواني هم بر آن مترتّب مي شود. در صورتي كه انسان ازدواج كرده باشد و وسيله ي مشروع ارضاء غريزه ي جنسي را در اختيار داشته باشد، بعد از آن با نيروي ايمان مي تواند عفت خويش را نگاه دارد و دامنش را از زنا، لواط، استمناء و نگاه كردن به نامحرم محفوظ بدارد.
رسول خدا(صلي الله عليه و آله) مي فرمايد: «هر كس كه مي خواهد پاك و پاكيزه خدا را ملاقات نمايد بايد ازدواج كند.»
4. آرامش و تعادل اعصاب
دانشمندان نوشته اند كه ارضاء صحيح و به موقع غريزه ي جنسي و ترشح معتدل بيضه ها براي سلامت جسم و جان آدمي ضرورت دارد. و ترك آن باعث پاره اي از بيماري هاي رواني و گاهي جسماني مي شود. اگر غريزه ي جنسي به موقع و از طريق طبيعي و صحيح ارضاء نشود ممكن است، امراضي از قبيلِ ضعف اعصاب، اضطراب، افسردگي، يأس، دلمردگي، دلهره، پژمردگي، تشنّج، تندخوئي، بدبيني، گوشه گيري و گاهي زخم معده و سوءهاضمه و سردرد، را به همراه داشته باشد. راه طبيعي و مشروع ارضاء غريزه جنسي، ازدواج است. بنابراين هر كس كه به سلامت جسم و جان خويش علاقه دارد بايد در اولين فرصت ازدواج كند.
5. توليد و تكثير نسل
هدف آفرينش جهان، وجود انسان و پرورش و تكامل او مي باشد. توليد و پرورش انسانهاي خداپرست و موحد و نيكوكار و صالح، مطلوب خداي جهان آفرين است. از ديدگاه اسلام فرزند صالح، براي پدر و مادر يك عمل صالح محسوب مي شود كه در سعادت دنيا و آخرت آنها مؤثر خواهد بود.
رسول خدا(صلي الله عليه و آله) فرمود: «تزويج كنيد تا صاحب فرزند شويد و به تعداد شما افزوده شود زيرا من در قيامت با امّت هاي ديگر به وسيله ي كثرت شما مباهات مي كنم. حتي به وسيله ي فرزندي كه سقط شده است.»
و در جاي ديگر مي فرمايند: «چه مانع دارد كه مؤمن براي خودش همسري تهيه كند، شايد خدا فرزندي به او عطا كند كه با گفتن كلمه ي «لااله الاالله» زمين را سنگين نمايد.»
6. تعاون در اطاعت و نيل به ثواب
انسان مؤمن، در صورتي كه همسر مؤمن و موافقي داشته باشد، مي تواند در طريق انجام وظيفه، از تشويقها و ترغيبهاي همسرش بهره مند گردد و از راه عبادت و انجام عمل صالح و سير و سلوك الي الله از تعاون و همكاري هاي او استمداد جويد.
ابوذر غفاري به رسول خدا(صلي الله عليه و آله و سلم) عرض كرد: «آيا ممكن است كه ما از نزديكي با همسرانمان لذت ببريم و در عين حال پاداش اخروي هم داشته باشيم؟! حضرت فرمود: اگر همين عمل را به صورت غيرمشروع انجام مي دادي آيا گنهكار نبودي؟ عرض كرد: آري گناهكار بودم بود. حضرت فرمود: پس اگر از طريق مشروع باشد اجر و پاداش خواهي داشت.»
7. سلامت و امنيت اجتماعي
« ازدواج و تأسيس كانون خانوادگي موجب سلامت و امنيت و سعادت اجتماع مي شود. اگر بنياد خانواده ها مستحكم باشد و جوانها به موقع ازدواج كنند و به كانون گرم خانواده دلبسته باشند به طور محسوس از فسادها و بي بندو باري ها و … كاسته خواهد شد.»[1]
1- ابراهيم، اميني، انتخاب هسمر، قم، انتشارات سازمان تبليغات اسلامي، 1369. صص 29-21.
محبوبه نصرتی زاده ( استاد)
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط وفائی نژاد در 1395/05/23 ساعت 11:06:00 ق.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |